TB Taksikring lanserer stigeputa og skaffer seg nye fortrinn i byggmarkedet

06.des 2017
Aktuelt

Proventia applauderer innovasjon i praksis

TB Taksikring lanserer stigeputa og skaffer seg nye fortrinn i byggmarkedet

Av: Siri Krohn Fagervoll - siri@krohnfagervoll.no

TB Taksikring skaffer seg nytt forsprang og nye muligheter i byggvaremarkedet når de nå lanserer produktnyheten, stigeputa. Den er de helt alene om, inntil videre.

Mange gründere og etablerte selskaper drømmer om en posisjon to skritt foran konkurrentene.

TB Taksikring er den lille nisjeprodusenten og leverandøren av takstige- og snøfangersystemer som har valgt å bruke ørene godt i sin forretnings- og produktutvikling.

Bruk ørene

Ifølge daglig leder Bente Bråthen i TB Taksikring kan oppskriften for å lykkes med nye produkter oppsummeres slik; Du trenger store ører, hør godt etter hva kunder og takmontører snakker om, noter deg bekymringer og behov. Deretter gå «hjem» og lag forslag til løsning som svarer på problemet, test ut sammen med montører helt til det fungerer og til slutt sett løsningen i produksjon.

Bente Bråthen bruker lite tid på å presentere TB Taksikring til kunder.

− Det er feil fokus å bruke mye tid til å fortelle om oss, jeg spør heller kunden om hva de vil ha og hvordan det skal fungere, sier Bråthen.

 «Open source»

Slik ble den siste innovative duppeditten stigeputa til, i dialog med kunde, takmontører, plast-rådgiver og produsent.

− Vi jobber litt som «Open Source» i it-bransjen. Vi åpner, deler og involvere flere når vi vil forbedre en løsning, forteller Bente Bråthen. Bakgrunnen for stigeputa er at vi fanget opp bekymringer fra flere av våre kunder som lurte på om takstigen kunne ødelegge takbelegget. Vi utviklet ideen om en spesialtilpasset plastpakning, fikk råd fra Norner, testet ut kvalitet og løsning med takmontører og innledet samarbeid med Industriplast i Bergen. Første opplag, 30 000 stigeputer, er nå på plass.

Bedre og raskere

Nå lanserer TB Taksikring den unike produktnyheten.

− Stigeputa beskytter takbelegget. Putene er spesialtilpasset og montert på våre takstiger, og akkurat nå er vi alene og først med å levere komplett takstigeløsning med stigeputa samt ferdig påmonterte spesialskruer med standard 8 mm bits som gjør at våre produkter er raskere å montere enn andre, reklamerer daglig leder Bente Bråthen med et bredt smil.

Gjennomfører innovasjon i praksis

Jørn Christensen, forretningsutvikler i innovasjonsselskapet Proventia applauderer TB Taksikrings gjennomføringsevne på innovasjon i praksis.

– All ære til TB Taksikring som greier å skaffe seg fortrinn i en byggebransje og en nisje hvor flere store aktører presser på. Samtidig er det et godt eksempel som viser at arbeidsmetoden i en inkubator modell fungerer, ikke bare for gründere, men også for eksisterende bedrifter som ønsker å fornye seg og få til innovasjon, sier Christensen.

Satser offensivt

Han synes det er tøft at en liten mekanisk bedrift satser så offensivt på fornying, og «homesourcer» i stedet for å «outsource» slik mange små mekaniske virksomheter har gjort de senere årene.

— Vi er jo egentlig en gammeldags mekanisk bedrift som kobler på moderne styring, sier Bente Bråthen. Hun er glad for tilgangen til forretningsutviklerkompetanse fra Proventia.

−  Småbedrifter har ofte ikke slik kompetanse, og kapital er som kjent alltid en begrensning, så gode konkrete råd på viktige veivalg er verdifulle for å unngå at vi gjør de store feiltrinnene, sier Bråthen.

Skyter fart

Det ser ut som TB Taksikring har unngått feiltrinn. Den lettbeinte bedriften skyter fart med stadig nye forbedringer og utvidelser

− Det er spesielt moro å være med å gire opp en «gammeldags» bedrift. I over 20 år har vi tjent penger på å lage takstiger og snøfangere, og nå fortsetter vi i full driv framover og tenker hele tiden på nye løsninger, nye kunder, nye medarbeidere og nye utvidelser. Vi er på god vei, sier Bente Bråthen.

Omsetningen har økt med 30 prosent i første halvår, 2 nye produksjonsmedarbeidere har doblet bemanningen det siste halvannet året, investeringer i produksjonsutstyr øker lakkapasiteten betraktelig, og flytting til nye større produksjonslokaler gir store muligheter for å øke produksjonskapasiteten ytterligere.

Femdoble

− Vi har store ambisjoner, forteller Bente Bråthen. Hun ser for seg å femdoble salget de neste 5 årene.

Går det som Bente Bråthen og hennes 3 kollegaer vil, ligger det an til flere gjennombrudd hos nye kunder og det blir flere medarbeidere som kommer til å ha sin arbeidsplass i produksjonslokalene til TB Taksikring i det profilerte Kervelbygget midt i hjerte av Sørøst-Norge, Grenland og Skien.