Hvis man kan måle pulsen på en voksen, hvorfor ikke på en baby?

Hvis man kan måle pulsen på en voksen, hvorfor ikke på en baby?

Av Vibeke Abrahamsen

Det er 17 år mellom Anita Fevangs yngste og eldste barn. I barselperioden var hun forundret over stagneringen av utviklingen på babymonitorer – de var jo de samme som 17 år tidligere.

Da jeg fikk mitt tredje barn, så var det med en eldre far som faktisk var mer hysterisk enn meg. Vi klarte ikke å se en halv Netflix-film før vi måtte stoppe filmen slik at han kunne sjekke barnet. Han måtte sjekke alle vitale tegn, slik vi hadde fått beskjed om fra helsesykepleier. Var baby’n kald, varm, noe ubehag? Men slike hyppige tester stresset jo også barnet som stadig våknet og ble grinete, forteller gründer Anita Fevang.

– Jeg fant fort ut at jeg måtte kjøpe en avansert babycall som kunne varsle meg på mobilen hvis noe skulle være galt med babyen. Men det fantes jo ikke! Det syntes jeg var rart, for pulsklokker for voksne var jo allerede allment brukt for å sjekke vår egen helsetilstand.

BabySensor ble etablert i 2018 og de siste årene har et forskerteam utviklet en intelligent babycall som lanseres sommeren 2022.

Onsdag denne uken var gründeren og CEO, Anita Fevang, på besøk hos Proventia for å ta i mot gratulasjoner for anerkjennelsen prosjektet har fått hos Eureka Eurostar. Sammen med SMO i BabySensor, Line B. Hamre, kunne de vise frem prototype av produktet. Sensoren plasseres på babyen, og denne måler oksygenmetning, kjernetemperatur og hjerterytme. Sensoren snakker med en basestasjon, som i tillegg fungerer som nattlys og har «white noise». Basestasjonen sender informasjonen til app’en som mor eller far har på sin telefon. Er noe utenfor normalen så vil den sende en alarm.

BabySensor

Bilde fra babysensor.com

– EU-prosjektet vi har fått midler til er denne idéen, men ikke med denne sensoren. Det nye prosjektet vil utvikle et AI (Artificial intelligence)-kamera i stedet for en sensor direkte på kroppen. Kameraet vil også registrere oksygen, temperatur og hjerterytme, men vil tillegg fange opp stress, smerte og følelser som sensoren ikke gjør, informerer Anita Fevang.

– Vi ser at et slikt kamera og sensor vil være nyttig for premature barn i tillegg til pasientgrupper som for eksempel mangler språk.

Det var en lydhør forsamling som fikk informasjon fra Anita. Hun fortalte om hvordan den hyppigste dødsårsaken på barn under to år er barn som blir i hjelristet, såkalt «Shaken Baby Syndrome». BabySensor håper deres løsning vil kunne forhindre flere av disse tilfellene.

Til slutt var det Anita som takket vår egen Preben Hjallum for hans hjelp og støtte.

– Vi er så takknemlige for Preben. Han har vært helt rå til å hjelpe oss med å komme dit vi er. Jeg har ikke vært borte i makan!