Vi gleder oss til 2023!

29.des 2022
Aktuelt

Vi gleder oss til 2023!

Av Vibeke Abrahamsen

Da byline-skribent begynte å jobbe i virkemiddelapparatet, fikk jeg følgende råd av en god kollega; «vår jobb er å hjelpe gründerne med ikke å ta rennafart inn i veggen».

Ti år senere ble denne gode kollegaen den nye sjefen min i Proventia, med mange av de samme filosofiene som han hadde delt med meg et tiår tidligere.

2022 var året da Proventia gikk fra å være «bare» en inkubator til å bli et innovasjonshus. I dag tilbyr vi tjenester både for tidlig-gründeren som trenger den første samtalen, til etablerte bedrifter som skal ekspandere. Proventia har vokst med flere menneskelige ressurser som hjelper gründerne fra «start til exit».

Nå når julefreden har senket seg og det er litt mer stille enn normalen i korridorene på Herøya, så er det rom for et tilbakeblikk på året vi har bak oss. Nyhetsavisene tar for seg kavalkadene som omhandler krig, kraft og naturkatastrofer. Dette påvirker selvsagt næringsliv også lokalt, men nedunder er jeg litt mer «navlebeskuende».

Januar: Nytt år og nye muligheter – helt konkret innebar det nye oppgaver. Proventia fikk oppdraget med å videreføre etablerertjenesten som tidligere lå hos næringsselskapet Vekst i Grenland (lagt ned). Hans Børge P. Lien ble et nytt tilskudd i staben som mer en gjerne tar en kopp kaffe og prater med alle som har lyst til å starte for seg selv. Også de som ikke er en potensiell inkubator-bedrift.

I tillegg fikk Proventia også oppdraget med forvaltning av Skien næringsfond og Grenland næringsfond. Gjennom vårsesongen har Proventia gitt konsulenttjeneste til grenlandskommunene i forbindelse med Covid-19 støtte og strømstøtte til næringslivet.

Februar: den korteste måneden ga oss mye fest og moro. Preben Hjallum fikk mange god-ord for å ha hjulpet hele fire av våre bedrifter med å nå høyt opp i EU-systemets ulike finansieringsordinger. En av våre bedrifter ble sågar best i hele Europa. Cemit Digital sin søknad ble kåret som den beste – og ble behørig feiret av kollegaer, næringsminister, ordfører med flere.

Mars: så kom endelig måneden da vi fikk flyttet inn i helt nyoppussede lokaler på Herøya! Vi er i dag samlokalisert med flere av inkubatorbedriftene, klyngen Powered by Telemark og Norges forskningsråd. I tillegg har vi ansatte fra både Innovasjon Norge og fylkeskommunen som tidvis har kontorplass i våre lokaler. Næringssjefene fra Skien, Porsgrunn, Bamble, Kragerø og Drangedal har også faste dager hos oss. Dette i tillegg til nærheten til alle eksisterende bedrifter i industriparken og forskningsparken.

April:  I mars og april satt fire av staben seg tilbake på skolebenken. Thomas, Petter, Preben og Vibeke studerte innovasjonsledelse ved NTNU.

Mai: Tre stykker fra administrasjonen deltok på den årlige SIVA-konferansen. Det er lærerikt å treffe andre aktører fra hele landet som jobber med det samme som oss.
I tillegg var det avspark på Industriuka helt på tampen av måneden, som vil bli arrangert også i 2023. Utstillerhallen begynner allerede å fylles opp for neste år.

Juni: i juni brukte hele administrasjonen tid på å sette seg inn i ny søknad til SIVA og nytt opptak i inkubasjonsprogrammet. Søknaden ble et fellesprosjekt hvor alle leverte på innhold.

Sommeren ‘22 satte vi også i gang et nytt prosjekt: podcast. I løpet av sommermånedene ble det produsert 10 podcaster som vi har fått gode tilbakemeldinger på.

Juli:  I sommerferien kom nyheten om at en av våre tidligere inkubatorbedrifter, den gang Salmofarms (nå Hima Seafood), har mottatt hele 2,5 milliarder til utbygging av verdens største landbaserte anlegg for oppdrettslaks på Rjukan.

Dette fortalte gründer Carl Ivar Holmen da vi spurte ham om hvilken betydning inkubasjonen hadde vært for det industrieventyret som nå skjer på Rjukan:

«Å være en del av en inkubator var viktig for oss fordi det ga oss tilgang til kompetanse, nettverk og ressurser som ellers ville være vanskelig å få tilgang til. Videre så tenker jeg at prosjektets størrelse og inkubatorens fokus på industriprosjekter var en god match. Oppdrett på land er industri og det er noe vi er gode på i Telemark.»

August: I august vokste staben til Proventia ytterligere, etter at vi vant anbudet til fylkeskommunen for ytterligere arbeid med gründere. Tone Allum ble ansatt og hun har ansvar for kurs, seminarer, Gründeruka og kompetanseheving for lokale gründere.

I august ble Det kommunale oppgavefellesskapet, Grenlandssamarbeidet registrert i Brønnøysund. Proventia har fått oppdraget med å forvalte Grenlandsfondet som er eid av Grenlandssamarbeidet. Grenlandssamarbeidets deltagere er Skien, Porsgrunn, Bamble, Siljan, Kragerø og Drangedal.

September: Siste innspurt på søknaden vi begynte på i juni, hvor vi søker om en ny 10-årsperiode som inkubator.

Oktober: endelig var det tid for «kaffepraten» igjen – Proventia sin digitale møteplass for deling av kompetanse. Vi planlegger flere av disse i 2023.

November: I 2022 var det 10-års jubileum for Gründeruka og Proventia var medarrangør. Arrangementet «Startgropa» ble arrangert på Tjøme og flere av våre inkubatorbedrifter var til stede.

Som et ledd i å heve vår kompetanse på internasjonal business, reiste vi i november til Osloregionens europakontor i Brüssel.

«Dette har vært et nyttig besøk for Proventia, da et av formålene med studieturen var å få mer kunnskap om hvordan vi kan hjelpe våre inkubatorbedrifter med å nå EUs indre marked. Vi er avhengig av å vite om muligheter for å kunne utnytte dem», fortalte daglig leder i Proventia, Jørn Roar Bamle.


Desember:
Hurra! Proventia fikk fornyet tillit hos SIVA for en ny 10-års periode. Samtidig har vi rykket opp ett nivå hos SIVA og vil derfor få tildelt mer økonomisk støtte for å hjelpe våre gründere.

På tampen av året fikk vi også gladmeldingen om at statsbudsjettet for 2023 har bevilget midler til ny katapultnode i Telemark. Proventia er samarbeidspartner med Powered by Telemark som er prosjektleder og søker.

«Dette er strålende nytt for små og store bedrifter som nå får enda bedre tilgang til å utvikle, teste og simulere løsningene sine», sier næringsminister Jan Christian Vestre.

Når vi går gjennom «tellekantene» for 2022, kan vi vise til å ha vurdert 156 nye ideer – både innovative og ideer som ikke lar seg gjennomføre. Vi har hatt 72 bedrifter i inkubasjon.

Hver uke har det vært møter mellom våre ansatte og brukere av Proventia. Det har vært gitt hjelp til søknadsskriving, avtaleinngåelser, jus, markedsavklaring, markedsføring, produktvurdering, investorpresentasjoner også videre. Den kunnskapen vi ikke har internt vil vi leie inn ved behov. Ofte er det kun «den gode praten» som ønskes – det setter vi pris på.

Det er vår oppgave og bidra til vekst i næringslivet, ved å hjelpe innovative idehavere til å skape nye arbeidsplasser. Dessverre er ikke alle ideer «liv laga» og vi må av og til stikke fingeren i jorda og gi beskjed om nettopp dette (unngå «rennafart i veggen»). ALLE gründere har nedturer og vil oppleve tilbakeslag. Det er de gründerne som aldri gir opp, men lærer av sine feil, som blir suksessfulle.

Nå gleder hele Proventia-staben seg til 2023. Vår eneste mulighet til å lykkes er at våre gründere og inkubatorbedrifter lykkes. Vi er et team som er i konstant utvikling; vi lærer av hverandre, vi studerer og vi innhenter ønsket kompetanse. Vi er omgitt av gode bidragsytere, både i styret, nærliggende bedrifter og i SIVA-systemet. Proventia skal ha en vel utrustet «verktøykasse» for best mulig å kunne utøve vårt oppdrag.

I løpet av januar vil vi være ute med en aktivitetskalender på våre hjemmesider, slik at dere enklere kan følge med på møteplasser, kurs og andre aktiviteter. I mars vil vi markere at Proventia har eksistert i 10 år.

Vi lover å gjøre vårt beste for at eksisterende bedrifter i porteføljen skal lykkes og ønsker nye gründere velkommen til vårt «innovasjonshus».

Takk for det gamle, og med ønske om et riktig godt nytt år.

Hilsen Jørn Roar, Petter, Preben, Hans Børge, Thomas, Tone og Vibeke.