MSG Production. Klar for takeoff i flymarkedet og ny flyindustri i Grenland

26.feb 2018
Aktuelt

MSG Production. Klar for takeoff i flymarkedet og ny flyindustri i Grenland

Skrevet av Siri Krohn-Fagervoll

Landingen av MSG sin Boeing 737 for 1200 skuelystne på Geitryggen i Skien i januar, markerte starten på MSG gründer Svein Gunnar Mælands idé ut i flymarkedet, og starten på ny flyindustri i Grenland.

 

MSG Take off

 

Vise toppmodell: – Vi satser på å vise fram toppmodellen som kombinerer vask og avising av fly, RS500 (Recycled System) i testsenteret før sommeren, sier gründer Svein Gunnar Mæland (foran) og nytilsatt daglig leder Bjørn Anker. De er begge klare for takeoff til et stort og interessert flymarked og klare for starten på ny flyindustri i Grenland.

Gründer Svein Gunnar Mæland og hele MSG teamet er i innspurten på å realisere MSG Production (Multi Solution Gate) som tilbyr verdens første lukkede system for vasking, avising og også inspeksjon av fly.

− Vi tilbyr flybransjen en «helt ny verden» med denne løsningen som kommer til å gi store positive effekter og gevinster på kostnader, miljø og klima, sier Svein Gunnar Mæland.

Denne norske vaskehallen kan avise et fly på under seks minutter, skriver Teknisk Ukeblad.

De neste månedene ferdigstiller MSG Production et fullskala testsenter med sin Boeing 737 som testfly i Skiens lufthavnområde på Geiteryggen.

Tar av nå

Hva skjer videre nå?

− Akkurat nå går mange parallelle aktiviteter samtidig, forteller gründeren. Vi planlegger for å vise fram og demonstrere anlegget i praksis i løpet av våren. Samtidig planlegger vi også en åpningsmarkering av testsenteret før sommeren.

Mæland håper å ønske statsministeren velkommen til snorklipping for flyindustriens nye testsenter på Geiteryggen.

− 1200 mennesker var her sammen med oss da MSG-flyet landet, så vi håper på minst 1200 og enda flere til åpning av testsenteret.

MSGs testsenter er en godt synlig hangar på 60 x 43 meter. Hallen utstyres nå med avansert og miljøvennlig Recyling System (RS) som vasker, aviser, gjenvinner og resirkulerer vann og kjemikalier i tillegg til at systemet også kan brukes til inspeksjon av flyskrog.

Ny fase – trenger flere folk

Gründerselskapet MSG har det siste året vokst til 14 medarbeidere. Ifølge gründeren kommer selskapet til å trenger enda flere framover. Den sist ankomne nå er ny daglig leder.

− Før jul kjente jeg ikke til selskapet MSG, og nå, en måned etterpå er jeg daglig leder, smiler Bjørn Anker. Jeg er imponert over det gode teamet og alt de har etablert her på kort tid. Jeg ser fram til å være med på takeoff i flymarkedet.

− Vi er svært fornøyd med å ha fått med oss en så erfaren leder, sier Mæland som selv kommer til å bruke mest tid på videre utvikling av selskapet, forretningsforbindelser og kunderelasjoner.

− Jobben er aldri ferdig, påpeker gründeren. Vi skal bli enda bedre og «grønnere». Og da er det bra å ha prosess og analysemiljøene på Herøya og Høgskolemiljøet så nær, og også verdensledende solcelle og batterikompetanse i gangavstand. Grenland Energy er høyt på lista over selskaper vi skal snakke med framover.

Overbevisende interesse – store potensialer

Mæland avslører av forsvaret nylig var innom for en oppdatering.

− Mange følger med oss, vi merker stor interesse fra kunder i norge og internasjonalt, forteller han. Selv om vi har mange interesserte på lista, så kommer jeg til å ha full fokus på å skaffe vår første kunde i løpet av høsten. Potensialet i markedet er enormt, og vi vil aldri kunne møte hele flymarkedet.

Hvor mange har dere på kunde lista om 5 år tror du?

– Tipper at vi i løpet av de 5 neste årene har 50 bestillinger på lista. Bestillinger som betyr mye lokal verdiskaping, sier Mæland engasjert.

Starten på ny flyindustri i Grenland

Geiteryggen er et område med dimensjoner og store potensialer for enda mer flyindustri og flyrelatert næringsliv mener de to lederne i MSG.

– At vi landet her på Geiteryggen i Skien var ganske tilfeldig, men er blitt avgjørende for oss, sier Mæland. – Vi får fantastisk drahjelp fra ordfører og kommune som tilrettelegger. De brenner like mye for MSG og for å skape mer flyindustri på Geiteryggen som vi gjør.

− Vi blir gjerne med for å tiltrekke oss flere og lage et felles utstillingsvindu her.

Om MSG Multi Solution Gate

MSG spinner ut av bøheringen Svein Gunnar Mælands gründeride fra 2009, da broren ikke kom seg hjem til jul på grunn av snøvær og problemer med avising. Etter samtaler med flybransjen ble behovet tydelig, og bilmannen Mæland tenkte at vaskehallteknologi for kjøretøy kunne overføres til flybransjen.

MSG navnet har dobbel betydning. MSG spinner ut fra gründerens navne-initialer og MSG står for Multi Solution Gate (MSG).

RS modell. RS står for Recyling System. Modellbetegnelsen på produktene spinner fra Mælands lidenskap for biler. Da han skulle sveise sammen første prototypen fikk han låne låven til en kompis som måtte rydde vekk sin Ford Sierra RS500 Cosworth for å gi han plassen. RS500 er toppmodellen, en kombinert vaske- og avisingsløsning.

MSG suksessen er en askeladd-historie om en gründers pågangsmot kombinert med mange hjelpere underveis, profesjonelle medarbeidere, en framoverlent flyplass sjef, ordfører og kommune, gode rådgivere og kompetansemeglere fra industri- og innovasjonsmiljøer i Proventia, Vekst i Grenland, Herøya Industripark, Telemark Fylkeskommune, Innovasjon Norge og fra UK.

MSG største milepæl. I 2016 fikk MSG sin største avgjørende julepakke i selskapets historie. Gründer Svein Gunnar Mæland forteller: − Jeg ble skikkelig grillet i møte med EUs Horizon 2020-byråkrater, men fikk anerkjennelse for at MSG løsningen var moden for markedet og verdt å satse på. De likte løsningen, markedet var interessert og jeg hadde en hel flyplass i Skien å bygge anlegget på. Anerkjennelsen resulterte i rekordbeløp fra EU skriver Forskningsrådet på sin hjemmeside. − Vi scoret høyest og mottok det største beløpet som noen gang er tildelt en SMB bedrift i vår størrelse innenfor kategorien transport og miljø, forteller gründeren stolt.

Alle har gjort det de har kunnet for å hjelpe oss hele veien, sier en svært takknemlig Mæland.