Nowitec AS

Lys idé for taxinæringen

Da idéutvikler Tormod Haugen begynte å kjøre taxi på slutten av 80-tallet, irriterte han seg over at han måtte koble ledningene fra lampa på taket hver gang han skulle vaske bilen. Det var da han kom på ideen om å lage en trådløs taxilampe. Det skulle likevel gå mer enn 20 år før han satte ideen ut i livet.

Udekket behov

– Taxinæringen har vært i veldig utvikling de senere årene, forteller Haugen. For eksempel har taxtameterne blitt mindre og mindre, og er nesten ikke synlige i bilene lenger. Men når det gjelder taxilampa, har utviklingen stått stille.

Slide Background

Jeg kom på ideen da jeg begynte å kjøre taxi som helgesjåfør og ferievikar. Da jeg skulle vaske drosjen så måtte jeg alltid ta denne lampa av taket og koble fra ledningene. De datt av, det var dårlig kontakt og det rustet. Da tenkte jeg: Hvorfor i all verden er det ikke snart noen som lager en trådløs lampe. Jeg sjekket overalt om det kanskje fantes, men det gjorde det ikke. Dette gikk jeg og irriterte meg over i mange år.

Fra idé til innovasjon
I 2014 bestemte jeg meg endelig for å prøve å gjøre noe med ideen. Jeg kontakt med etablererkontoret i Grenland og Pavels Innovation på Klosterøya i Skien. Jeg lurte på om de trodde ideen kunne ha livets rett, og det gjorde de. Pavels Innovation begynte straks å designe en ny lampe og ta frem relevant teknologi. Det gikk ikke mange månedene så hadde vi en fullt fungerende prototype klar.

Et betydelig markedspotensial
Haugen tror det er et stort marked for den trådløse taxilampa. Bare i Norge er det 8.500 drosjer, i Sverige hele 14.500 og i Danmark ca. 6.500.

Lærer av andre i Proventia
Nowitec ble etablert i mai 2014, og ble inkubatorbedrift i april 2015. – Det er veldig positivt å få lov til å være i et kreativt miljø sammen med andre gründere. Det å kunne trekke veksler på, og lære av andres erfaringer, er helt klart veldig verdifullt for oss, sier Tormod Haugen.

Har du en god idè?

TA KONTAKT!